Demensvård  |  Etik  |  Eu  |  Fotvård  |  Hälsa  |  Kost  |  Palliativ vård
   Psykiatri  |  Sårvård  |  Tandhälsovård


Dikter

Ordspråk

Fortbildning

Kontakta

Länkar

Hem



© Gun Ahlberg

 
Kostens betydelse

För att upprätthålla kroppsvikten krävs en balans 
mellan intaget av energi (via kosten) och energiåtgång.
Energibehovet bestäms av en del olika faktorer
såsom kön, ålder och grad av fysisk aktivitet.
Våra äldre förbrukar mindre energi. 
Detta beror främst på två orsaker, 
nämligen minskad ämnesomsättning och lägre fysisk aktivitet,
eftersom de inte rör sig lika snabbt som de gjorde förr
och inte heller lika mycket.

Behovet av näring är ändå lika stort 
eller kanske t o m större när man blir gammal,
t e x vid sårläkning där näringstät mat är en fördel för att sår
ska kunna läka tillfredsställande och inom rimlig tid.

Det finns också de äldre som tycker maten är ett problem.
De har ingen aptit och känner det som ett tvång varje gång de ska äta.
Det kan bero på sjukdom, på smak- och luktförändringar
eller kanske på de förändringar som vissa läkemedel kan ge i form av biverkningar.
Det kan också finnas andra problem, speciellt på våra vårdboende,
där man i regel sitter tillsammans med många andra. Därför gäller det för oss personal
att vara lyhörda och rätta till eventuella ”missar” i bordsplaceringen.


Arbeten om Kost
 
Näringslära Mat och Miljö Mat och Relationer Mat för speciella grupper